Truffels met witte chocolade, stroopwafel en gezouten karamel

Wil je iets heel lekkers trakteren, maar heb je geen zin om de oven aan te zetten? Maak dan chocolade truffels! Afgelopen weekend vierde ik al Sinterklaas met mijn familie en omdat ik niet zo goed tegen speculaas en kruidnootjes kan, wilde ik graag iets maken waar ik wél lekker van kan snacken. Mijn moeder had al groots ingeslagen met strooigoed en banketletter, dus besloot ik om iets kleins, maar fijns te maken.

Het werden witte chocolade truffels met stroopwafel! Ze zijn best eenvoudig te maken en oh my god…wat zijn ze lekker! Om het zoete van de chocolade en koek te compenseren, heb ik over de bovenkant wat Salted Caramel taartvulling gespoten. Ik heb het hele zakje in een spuitzak gegoten, zodat ik mooie sliertjes kon spuiten. Het mocht van mij nog wel wat zouter, dus ik heb de truffels nog besprenkeld met een paar vlokjes zeezout.

Ik ben heel benieuwd hoe de truffels smaken met een coating van pure chocolade. Binnenkort eens proberen, want dat lijkt mij ook heel lekker! Sowieso kun je natuurlijk allerlei smaken combineren. Denk bijvoorbeeld aan een vulling met kruidnootjes voor pakjesavond.

Witte chocolade truffels met stroopwafel en gezouten karamel

Ingrediënten (voor 14 truffels)
200 gram stroopwafels
100 gram MonChou
250 gram witte chocolade
1 zakje Cake & Taart vulling Salted Caramel

1. Doe alle koekjes in een blender en mix tot fijne kruimels. Het maakt niet uit als er wat grovere stukjes karamel tussen zitten.
2. Voeg de MonChou toe en mix het geheel tot een deegbal.
3. Maak 14 kleine balletjes van het deeg en leg ze op vershoudfolie op een bord.
4. Zet de balletjes een uur in de koelkast totdat ze goed stevig en koud zijn.
5. Als het uur voorbij is, smelt je tweederde van de chocola au bain marie. Als dat gesmolten is, haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer door tot dit ook helemaal gesmolten is.
6. Haal de truffels per vijf of zes uit de koelkast en dip ze snel in de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn.
7. Laat de truffels uitharden op een bakplaat met bakpapier.
8. Doe de karamel in een (wegwerp) spuitzak en spuit een mooi patroon op de truffels.

Met het truffels maken ben ik door schade en schande wijs geworden. Zo heb ik eens drie (!) keer achter elkaar chocolade verpest doordat er condens van mijn au bain marie pannetje drupte. Hierbij dus wat tips om gestunt in de keuken te voorkomen en mooie truffels te maken.

*  Gebruik een plastic vorkje waaruit je de middelste tanden hebt verwijderd voor het dippen. De truffel blijft
zo goed op je vork liggen en de chocolade kan er makkelijk vanaf stromen.
*  Haal overtollige chocola aan de onderkant weg met een tweede vork.
*  Met de tweede vork kun je ook gemakkelijk de truffel op de bakplaat schuiven.
*  Werk snel anders wordt de chocolade te dik om mooi over de truffels uit te vloeien.
* Bewaar de truffels in een luchtdichte doos in de koelkast.

De basis van het recept en de tips komen van Laura’s Bakery.

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


2 gedachten over “Truffels met witte chocolade, stroopwafel en gezouten karamel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.