Review bakboek Ellouisa – 100 heerlijke hapjes

Van rozekoekbonbons tot Turkse tahinbroodjes, spring rolls en dadelmacarons. In het nieuwe bakboek 100 heerlijke hapjes van Elisabeth Scholten, online beter bekend als Ellouisa, prijken zoete en hartige recepten uit allerlei hoeken van de wereld. Baksels met een Midden-Oosters tintje voeren de boventoon, zoals we van deze bakkoningin gewend zijn. Zij heeft een Marokkaanse man en raakte verliefd op de Arabische keuken. Hoewel superlekker, zijn al die kruidige gerechten vanwege mijn histamine-intolerantie helaas niet aan mij besteed. Ik begin al te zweten als ik eraan denk haha! Toen ik 100 heerlijke hapjes zag, was ik wel heel benieuwd naar de zoete recepten van Ellouisa.

Ellouisa 100 heerlijke hapjes

Mijn oog viel al snel op haar geweldige Mokka-marmer-koekjes. Een combinatie van Café Noirkoekjes, mokkaboontjes en witte chocolade kan alleen maar goddelijk lekker zijn! En wat is die gemarmerde bovenkant mooi! Hoewel het uiterlijk van deze koekjes best indrukwekkend is, bestaat het recept gelukkig maar uit acht eenvoudige stappen. En om het nog makkelijker te maken, gebruikte ik amandelmeel in plaats van amandelen die je eerst nog moet hakken en fijnmalen. Binnen een uurtje had ik deze prachtige Mokka-marmer-koekjes al op het aanrecht staan. Het had sneller gekund, maar jammer genoeg moest ik lang wachten tot mijn chocolade in de koelkast uithardde zoals het recept vermeldde. Om het proces te versnellen heb ik de bakvorm uiteindelijk maar in de vriezer gezet. Mijn testpanel en ik hebben de koekjes geproefd en ze hebben met glans de test doorstaan! Dit baksel is wel echt iets voor zoetekauwen, want de koekjes zijn best zoet door de witte chocola en de gecondenseerde melk.

mokkakoekjes Ellouisa

Komende maanden duik ik zeker vaker de keuken in om recepten uit 100 heerlijke hapjes uit te proberen. Van de cakerol met Rafaello ga ik spontaan watertanden en mijn dochter sloeg meteen aan op de piñatacupcakes vol M&M’s: “Die moet je voor mijn verjaardag maken mam!”  Persoonlijk vind ik het wel jammer om ‘standaard’ baksels als maltesermuffins en aardbeiencheesecake terug te zien tussen authentieke recepten voor bijvoorbeeld briwat,  gehaktmhancha en opgerolde börek. Dit soort zoete recepten kom je overal tegen en dragen niet die persoonlijke Ellouisa-signature.

Afgezien daarvan is 100 heerlijke hapjes een echte aanrader voor iedereen die eens multicultureel wil snacken. Heb je trek in hartig, dan sla je een hoofdstuk open vol gevulde broodjes of bladerdeeg- en filodeeghapjes. Ben je meer van de zoete cravings? Ga dan voor de Marokkaanse deegpakketjes met honing, de hazelnootschuimbonbons of stroopwafelbroodjes. Aan het begin van elk hoofdstuk vind je handige basisrecepten voor bijvoorbeeld yoghurtdeeg of cupcakes. Alles bij elkaar is 100 heerlijke hapjes een fijn boek om in de buurt te hebben voor een verjaardag, borrel, high tea en vergeet de Ramadan natuurlijk niet.

Ben je ook benieuwd naar 100 heerlijke hapjes? Bestel het boek hier.

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.