Pavlova taart met vers fruit

Wow wat is het toch leuk om je passie met andere mensen te delen! Een tijdje terug kwam ik styliste Lucie Beck tegen tijdens een workshop foodfotografie & styling. Natuurlijk heb ik even een kijkje genomen op haar Instagram. Ik was meteen verliefd op haar donkere fotografiestijl en creatieve styling. Vorige week hebben wij een dag samen gefotografeerd en over eten gepraat. Achterin haar tuin heeft Lucie een fotografiestudio die letterlijk (!) tot het dak is afgeladen met de mooiste schaaltjes, borden en bestek. Zij is zelf minder van het bakken, dus zorgde ik voor een  fotogenieke taart. Zo vul je elkaar mooi aan.

Via kerstkoekjes en tulbanden kwam ik uiteindelijk op het idee om een pavlova te maken. En niet zomaar één, maar een heuse stapeltaart vol slagroom en vers fruit. Dit spektakelstuk steelt de show tijdens Kerst, Oud & Nieuw of zomaar tijdens een gezellig etentje. En het mooie van het verhaal is: Je hebt slechts vijf ingrediënten nodig! De lastigheid zit vooral in het bewerkelijke eitwitschuim. Een spoortje vet of achtergebleven zeepsop in je mengkom, zijn de grootste vijanden van een stevig eiwitschuim. Meringue heeft niet voor niets een reputatie onder bakkers. Maar vrees niet, met dit uitgebreide stappenplan erbij kan er weinig misgaan.

Pavlova taart voor Kerst met vers fruit

Ingrediënten

300 gram fijne kristalsuiker + 1 grote eetlepel
5 eieren, gescheiden
500 ml slagroom
120 gram granaatappelpitjes
Honing naar smaak (ong. een eetlepel)
125 gram (diepvries-) frambozen voor de saus
375 gram verse frambozen ter decoratie
300 gram blauwe bessen
Citroen

Aan de slag

Voor de frambozensaus

1. Doe de 125 gram frambozen en honing in een keukenmachine en mix tot een jam. Laat volledig afkoelen voor gebruik.

Voor de meringue

1. Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.
2. Maak een metalen of glazen mengkom en twee kleine kommetjes vetvrij. Gebruik liever geen plastic; dat is lastig vetvrij te krijgen. Ik gebruik een wc-papiertje met citroensap om eventuele spoortjes vet te verwijderen.
2. Leg bakpapier op twee bakplaten.
3. Teken op elke plaat een cirkel van circa 20 cm met behulp van een bak of springvorm. Teken op een van de bakplaten een extra cirkel van circa 16 cm.
4. Scheid de eieren. Voor mij werkt het handig om een ei te breken en in zijn geheel op mijn hand te gieten. Ik laat daarna het eiwit tussen mijn vingers doorstromen en de dooier blijft op mijn hand liggen. Ik gebruik altijd één kommetje om het eiwit op te vangen, één kommetje om de dooiers te verzamelen en in de grote mengkom giet ik alle gelukte eiwitten. Mocht er dan toch een dooier tussen je vingers doorglippen, dan verpest je niet meteen alle eiwitten.
5. Giet de theelepel citroensap bij de eiwitten in de grote mengkom.
6. Mix de eiwitten circa 1 minuut tot er kleine belletjes ontstaan. Ik deed het zelf met de hand met het garde opzetstuk van de Kitchen Aid.
7. Plaats de mengkom in de staande mixer en mix 1 minuut op middelhoge snelheid.
8. Zet de mixer op de hoogste stand en blijf mixen tot het eiwit zachte pieken krijgt en het mengsel is verdubbeld in hoeveelheid.
9. Blijf op hoge snelheid mixen en voeg de suiker eetlepel voor eetlepel toe. Wacht steeds even tot de vorige lepel suiker goed is opgenomen in het eiwit.
10. Blijf nog zo’n 7 minuten mixen totdat de meringue glimt.
11. Wrijf een beetje eiwit tussen je vingers. Voel je nog suiker? Blijf dan mixen, maar let op dat de meringue niet vlokkerig wordt.
12. Doe de meringue in een spuitzak met een grote ronde spuitmond of knip een gat van circa 1,5 cm in een wegwerpspuitzak.
13. Spuit de getekende cirkels vol met meringue. Ik maakte met de achterkant van een lepel wat pieken in de meringue voor een rustiek effect, maar dat is optioneel.
14. Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden hetelucht en de bak de meringues 1.5 uur in het midden en bijna onderin de oven.
15. Test na die tijd of de meringues stevig aanvoelen. Bak anders nog iets langer, maar let op dat het eiwit niet bruin kleurt.
16. Zet de oven uit en laat de meringues geheel afkoelen met de ovendeur op een klein kiertje. Ik liet de meringues een hele nacht in de oven.

Pavlova taart voor Kerst met vers fruit

Voor de decoratie

1. Mix de slagroom stijf met één eetlepel suiker of meer naar smaak. Houd er rekening mee dat de meringue zelf al behoorlijk zoet is.
2. Plaats een grote meringue op een mooie schaal of taartstand. Verdeel hier ongeveer éénderde van de slagroom over. Het hoeft allemaal niet te netjes. Slagroom die over de randen druipt geeft juist een mooi effect.
3. Strooi de helft van de frambozen en blauwe bessen over de slagroom. Langs de randen plaatste ik enkele granaatappelpitjes.
4. Plaats de tweede grote meringue bovenop het fruit en druk lichtjes aan.
5. Herhaal de stappen met het fruit en de slagroom. Houd wat bessen over om de bovenkant te garneren.
5. Plaats de kleinste meringue bovenop, druk lichtjes aan en decoreer met slagroom, de granaatappelpitjes en de overgebleven bessen.
6. Giet vlak voor het serveren de frambozensaus over de pavlova.

Eet smakelijk!

Pavlova taart voor Kerst met vers fruit

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *