Pasen in huize Piek

Pasen is jammer genoeg alweer voorbij, maar ik blijf nog even in de feeststemming met de recepten voor een heerlijke limoen-munt laagjestaart en een sinaasappel tulband! Normaal bak ik zo’n beetje alles met chocola om aan mijn verslaving te voldoen, maar om de lente te vieren heb ik eens voor frisse citrussmaken gekozen.

Tulband met sinaasappel-suikerglazuur

De cake
Mijn vriend liep te mopperen dat het hele huis naar sinaasappel rook, maar voor mij was het een goed teken! Als de cake net zo smaakte als dat hij rook..en dat was gelukkig ook zo. Als basis heb ik een recept van Martha Stewart gebruikt voor een citroen-gember tulband. Ik heb de gember weggelaten en de citoenrasp- en het sap vervangen voor 75 ml vers geperst sinaasappelsap en sinaasappelrasp. Volgende keer voeg ik nog wat extra toe voor een nog sterkere citrussmaak. Let op: Om de tulband goed gaar te krijgen heb ik deze 30 minuten langer dan de voorgeschreven 55-60 minuten in oven laten staan. Iedere oven is anders, dus check na een uurtje even goed met een prikker of de tulband ook bij de opening goed gaar is. Als er nog nat beslag op de prikker zit, moet de cake nog wat langer in de oven.

tulband, paastulband, paaseitjes, paaseieren, gevulde, suikerglazuur, glazuur, glazuren, geel, gele, sinaasappeltulband, sinaasappel, sinaasappelglazuur

De taart glazuren
Laat de taart eerst even goed afkoelen op een rooster voordat je begint met glazuren. De eerste laag is een sinaasappelglazuur van Stoer Koken. Het viel een tikkeltje dun uit, dus volgende keer gebruik ik wat meer poedersuiker dan voorgeschreven. Voor een leuk paassfeertje heb ik de taart nog overgoten met een geel en wit suikerglazuur. Dit is echt super simpel om te maken! Je vult een bakje met poedersuiker en voegt daar eetlepels warm water aan toe totdat je een glazuur hebt dat in dikke klodders van de lepel stroomt. Pas op dat het niet té vloeibaar wordt! Ik hou zelf ong. 1-1,5 eetlepel water aan voor 100 gram poedersuiker. Voor het gele glazuur heb ik nog een paar druppels Wilton kleurstof toegevoegd. Ik heb een setje van 8 kleurstoffen waarmee ik taart, fondant, marsepein, glazuur etc. kan kleuren. Echt ideaal!

Voor Pasen heb ik de tulband gezellig opgevuld met pastel dragee-eitjes, maar je kan natuurlijk helemaal los gaan met jouw eigen favoriete vulling. Sinaasappel combineert bijvoorbeeld perfect met aardbeien. Lekker voor in de zomer! Of wat denk je van de klassieke combinatie met pure chocola?

Limoen-munt laagjestaart

Als groot fan van mojito’s kwam ik al snel op het idee om limoen en munt met elkaar te combineren. Voor deze laagjestaart liet ik mij inspireren door de Lemon Curd Layer Cake van Delia Smith. Ik heb het recept voor de cake 1,5 keer gemaakt zodat ik drie dikke lagen kon stapelen. De rasp van een grote citroen verving ik voor drie limoenen en ik gebruikte een eetlepel limoensap. Voordat de cakes de oven in gingen, heb ik het beslag in drieën verdeeld en de roze en gele kleurstof toegevoegd. Voeg genoeg kleur toe, want door het bakken wordt de tint iets matter. Toen het baksel uit de oven kwam, heb ik kleine gaatjes gemaakt met een vork en de taart overgoten met muntsiroop van Rudolph’s Bakery.

laagjestaart, paastaart, paaseieren, dragee, pasen, paasrecept, taartrecept, paaseitjes, pastel

Icing van limoen en mascarpone
Voor de icing heb ik een dubbel recept gebruikt van het limoen-mascarpone glazuur van Jamie Oliver. Ik heb 2,5 limoen gebruikt, zodat de icing niet te vloeibaar werd. Om het netjes aan te brengen heb ik mezelf een lang paletmes en een draaibare cake stand van Wilton cadeau gedaan. Het is nog even wennen om ermee te werken, maar niet slecht toch voor een eerste poging? Je begint met het aanbrengen van een zogeheten ‘crumb coat’ en daarna zet je de taart even in de koelkast om op te stijven.

Na ongeveer een half uur begin je weer op de bovenkant met de icing en ga je vervolgens verder met de zijkant. Voor een strakke bovenkant is het handig om de onderzijde van de bovenste cakelaag naar boven te leggen. Deze is mooi plat. Voor de icing heb ik een heel klein beetje roze kleurstof gebruikt voor een schattige pastelkleur. De taart lijkt nu best zoet, maar als je hem eet word je verrast door een heerlijke limoensmaak! Ik ga binnenkort eens experimenteren met een scheutje drank om hier een mojito-taart van te maken!

 

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


4 gedachten over “Pasen in huize Piek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.