Over de vloer bij Eke Mariën

Lukt het maar niet om mooie meringues te bakken? Of komt de taart als een platte pannenkoek uit de oven? Foodstylist en receptontwikkelaar Eke Mariën weet er raad mee. Je kent hem vast wel van zijn boek Bakken met Kennis. Hierin ontrafelt hij alle mysteries rondom het bakken van koekjes, cake, brownies en nog veel meer. Ik was weleens nieuwsgierig om een kijkje te nemen in zijn keuken. En dat mocht!

Vegan muffins met aquafaba, banaan en walnoten bakken met Eke Mariën

De studio van Eke in Amsterdam is niet lastig te vinden. Uit zijn keukenraam komen de heerlijkste geuren, dus je loopt gewoon je neus achterna. Na een heerlijke lunch met zelfgemaakt lekkers laat Eke zien hoe je veganistische muffins maakt. Vegan baksels zijn nogal een ver-van-mijn-bed-show. In mijn taarten verdwijnen vaak halve dozen eieren en flinke hoeveelheden roomboter. Laatst probeerde ik nog een stapeltaart te maken zonder deze ingrediënten en mijn hele huis rook naar popcorn. Dat is geen goed teken haha! Maar waar kun je beter buiten je comfortzone gaan dan in de keuken van Eke?

Het begint al met het ingrediëntenlijstje. Zo heb ik nog nooit gehoord van aquafaba. Het klinkt eerder als een toverspreuk dan iets waarmee je kunt bakken. Toch kun je met dit kookvocht van peulvruchten de heerlijkste dingen uit je oven toveren zoals meringue schuimpjes en chocolademousse. En dan heb je niet eens eieren nodig! Eke laat zien hoe je aquafaba tot een mooi stevig schuim kunt opkloppen. Dit heeft alles te maken met de saponinen die erin zitten. Niet voor niets ook wel zeepstoffen genoemd. Het schuim lijkt niet alleen op meringue; je gebruikt ook een soortgelijke techniek. Je klopt het kookvocht namelijk op met ahornsiroop.

Vegan muffins met aquafaba, banaan en walnoten bakken met Eke Mariën

Vegan muffins met aquafaba, banaan en walnoten bakken met Eke Mariën

Eke spatelt de aquafaba voorzichtig in twee delen door het deegmengsel met o.a. banaan, appelmoes, walnoten en specerijen. De droge ingrediënten als bloem en amandelmeel heeft hij eerst even gezeefd. En dat is niet voor niets. Luchtigheid is namelijk het toverwoord in het maken van deze vegan muffins. Eke legt uit: “De lucht in de aquafaba zet uit en drukt het beslag omhoog. Dat gaat dan lekker rijzen, net als in een soufflé.” Ik ben natuurlijk razend benieuwd naar het eindresultaat. Na 25 lange minuten komen de prachtig goudbruine muffins uit de oven. En gelukkig mag ik proeven! Ze smaken heerlijk kruidig door de kaneel en kardemom. Eke staat erop dat ik ook wat muffins meeneem voor thuis. Hè vervelend! ;)

Wil je deze vegan muffins met walnoten en banaan graag zelf maken? Eke maakte een handige video met bijbehorend recept.

Eet smakelijk!

Vegan muffins met aquafaba, banaan en walnoten bakken met Eke Mariën

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


1 thought on “Over de vloer bij Eke Mariën”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *