Meringues met frambozen voor Valentijnsdag

Meringue en ik hebben een haat-liefde verhouding. Het heeft mij heel wat kommen eiwit gekost voordat ik mooie schuimpjes uit de oven kon toveren. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik heel perfectionistisch ben en mijn vriend steeds verbaasd toekeek als ik al dat lekkers ‘afkeurde’. Gelukkig heb ik door o.a. Heel Holland Bakt geleerd dat er best wat breukjes in het gebakken schuim mogen zitten. De truc is om meringues op een lage temperatuur te bakken. Zo krijg je dat heerlijk knapperige korstje van buiten en een kern die nog het meest lijkt op marshmallow.

Meestal maak ik kleine toefjes. Lekker voor in een trifle of om zomaar in je mond te stoppen. Dit keer waagde ik mij aan iets grotere meringues met een topping van frambozen. De zure frambozenjam en de zoete meringues zijn echt een match made in heaven. Het fijne is dat je de schuimpjes helemaal naar jouw eigen smaak kan decoreren. Kies bijvoorbeeld voor Valentijnsdag voor verschillende soorten rood fruit. En denk aan toppings als lemon curd, banketbakkersroom of slagroom.

Ingrediënten (voor 5 meringues)

75 gram eiwitten
150 gram fijne kristalsuiker
Citroen

Meringues voor Valentijnsdag

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Maak twee kommetjes, een mengkom en een garde vetvrij met citroensap. Let op dat je geen plastic keukenspullen gebruikt, want die zijn moeilijker te ontvetten.

Scheid de eieren in de twee kommetjes en schenk de eiwitten in de grote kom. Tip: Ik gebruik drie kommetjes en doe steeds het eiwit van elk nieuw ei alvast in de grote kom. Op die manier kan één gebroken eigeel niet alle eiwitten verpesten.

Zet de mixer op een lage stand en begin met het opkloppen van de eieren. Zo ontstaan er kleine belletjes die straks zorgen voor een stabiel schuim.

Voer de snelheid van de mixer op tot de hoogste stand en klop tot het eiwit stijve pieken vormt. Als het goed is, kun je nu de kom ondersteboven houden zonder dat het eiwit eruit valt.

Voeg nu één voor één eetlepels suiker aan de stijve eiwitten toe. Wacht steeds even tot de vorige eetlepel helemaal is opgenomen en het eiwit weer stijve pieken vormt. Blijf nog zo’n vijf tot zeven minuten door kloppen tot alle suiker zo veel mogelijk is opgenomen in de eiwitten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken vijf cirkels met een omtrek van negen centimeter. Ik gebruikte steeds twee tot drie eetlepels meringue om de ‘nestjes’ te vormen. Maak met de eetlepel een klein kuiltje in het midden van de meringue. Dan kan je straks makkelijker met frambozenjam decoreren.

Bak de meringues twee uur in de oven. De schuimpjes zijn goed gaar als je deze makkelijk van het bakpapier kan trekken. Als dat niet zo is, moeten ze nog iets langer bakken. Laat de meringues helemaal afkoelen op de bakplaat.

Smeer nu een grote eetlepel frambozenjam op de meringues en garneer met verse frambozen. Tip: Doe dit pas vlak voor het serveren, anders trekt de jam in het schuim.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


4 gedachten over “Meringues met frambozen voor Valentijnsdag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.