Lemon curd madeleines voor Koningsdag

Aan Koningsdag kleven voor mij veel sweet memories. Toen ik nog bij mijn ouders woonde stond de oranje tompouce standaard op het menu. Heerlijk om die knapperige bovenkant vol zoetigheid voor het laatst te bewaren! Na die traditionele snack was een rondje Kermis in de Haagse binnenstad vaste prik. Lekker samen met mijn brede papa in de botsauto’s en zo hard mogelijk tegen andere auto’s knallen haha! Mijn moeder durfde nooit te kijken als wij in hoge attracties gingen, dus zij stond standaard een paar honderd meter verderop of een blok verder op de plantjesmarkt. Gezellig samen een suikerspin of een kaneelstok snacken durfde ze gelukkig wel. :)

Komende Koningsdag kunnen we helaas niet uitbundig vieren om de reden die iedereen weet. Maar een lekker taartje eten omdat Wim-Lex jarig is, kunnen we gelukkig wel! Om alvast in de oranje sferen te komen, maakte ik deze heerlijk madeleines met een lemon curd vulling en een jasje van witte chocolade. Die zoet-zuur combinatie is echt geweldig! Vraag maar aan mijn buurvrouw haha!

Madeleines bakken was voor mij een echte primeur. Dit klassieke Franse cakeje had ik nog nooit uit mijn oven getoverd. Ik kreeg de kans om een speciale Leccur madeleine bakvorm van siliconen te testen, dus greep ik mijn kans. Het fijne van siliconen vind ik dat de cakejes super gemakkelijk uit de vorm komen. Die mooie, kenmerkende ribbeltjes van de madeleines zie je dus heel mooi zitten. Daar scoort dit type bakvorm hoge punten voor. Jammer is wel dat de warmte van de oven minder goed wordt geleid door siliconen. De cakejes komen dus nog wat bleek uit de oven, ook als ze al goed doorbakken zijn. En een minpunt is dat de siliconenvorm wat gehavend uit de oven komt met bruine vlekken. Voor mij mocht dat overigens de pret niet drukken, want de cakejes zijn echt super lekker! Heel lastig om met mijn zoetekauw-vingers vanaf te blijven. Volgende keer maar eens proberen met een ‘gewone’ vorm.

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 100 gram suiker
 • 150 gram bloem
 • 100 gram boter, gesmolten
 • Geraspte schil van een citroen
 • Lemon curd (gewoon van bijv. AH)
 • 50 gram witte chocolade + enkele blokjes
 • Oranje kleurstof voor chocolade

madeleines lemon curd koningsdag

Aan de slag

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden (180 hetelucht).
 2. Smelt de boter in een pannetje en kwast het bakblik in met wat gesmolten boter. Bestrooi het blik met wat bloem en tik het teveel aan bloem er van af.
 3. Klop de eieren en de suiker tot een dik en bleek mengsel. Blijf kloppen tot er een spoor van het kloppen achterblijft. Klop er voorzichtig de bloem, boter, en geraspte citroenschil door.
 4. Schep het deeg in de vormpjes (niet te vol, want ze zullen nog rijzen) en leg in de bovenkant van de madeleines (de ronde kant) een theelepeltje lemon curd.
 5. Laat 15 minuten bakken, of totdat ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.
 6. Smelt 50 gram witte chocolade au-bain marie. Voeg de kleurstof toe en meng goed door.
 7. Dip de madeleines in de chocolade en laat drogen op een bakblik met een velletje bakpapier.
 8. Smelt enkele blokjes witte chocolade, doe in een spuitzak en maak een mooi patroon op de madeleines.

Geïnspireerd op recept van Culy.

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.