Interview met Lucie Beck over foodfotografie

Lucie Beck werkt als foodfotograaf voor o.a. restaurants, culinaire bedrijven en zij maakt producties voor tijdschriften. Ik volg haar al een tijd op Instagram en heb veel bewondering voor haar fotografie. Lucie is echt super creatief en haar foto’s herken je direct. Met precies de juiste props en styling weet zij een verhaal te vertellen. Het leek mij leuk om haar eens te vragen naar wat tips en trucs voor mooie foodfotografie.

Wat maakt voor jou een goede foodfoto?

Als het eten er zo heerlijk uitziet dat je er een hap uit wilt nemen. Of als je eigenlijk wilt aanschuiven aan die mooi gedekte tafel.

Hoe zorg je voor een spannende compositie?

– Plaats onderwerpen net even naast het midden.

– Vertel een verhaal met de uitgekozen props.

– Gebruik negative space: het leeg laten van ruimte in een foto.

foodfotografie

Wat zijn de basisingrediënten van een goede styling?

Goede props zijn heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een mat bestek, mooie materialen zoals servetten en mat keramiek.

Waar haal jij je inspiratie voor de styling vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit Instagram, Pinterest, tijdschriften, kookboeken en de natuur.

Improviseer je veel of denk je van tevoren een plan uit?

Dat hangt van de setting en de gerechten af. Soms maak ik een uitgebreide schets van het gerecht, soms moet ik negen gerechten achter elkaar doen en dan bedenk ik het op de dag zelf.

Waar koop/vind jij je props voor het stylen?

De kringloopwinkel! Vooral voor vintage bestek. Maar ook koperen bordjes, originele dienbladen, stofjes, glazen en schaaltjes. Daarnaast hebben Dille & Kamille, Zara Home en H & M home mooie spullen. Soms kom je ook wat moois tegen bij de Action. Ik struin ook regelmatig rommelmarkten af of ik bestel mijn servies bij keramisten.

foodfotografie

Hoe zet je een bepaalde sfeer neer met props?

Ik probeer altijd te kijken wat ik wil vertellen met de foto. Is het een herfstige setting zoals een kopje thee met cake, dan probeer ik hier de kleurtonen op aan te passen. En dan leg ik er bijvoorbeeld een boekje bij en een bril. Zo vertel je net iets meer en dat maakt de kijker nieuwsgierig.

Je fabriceert zelf ook props, zoals achtergronden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Vaak is het heel erg simpel: je koopt een houten plaat bij de bouwwinkel zoals triplex, wat acrylverf en muurvuller. Deze meng je op elkaar en je probeert er wat textuur in aan te brengen. Ik heb verschillende DIY tutorials op mijn website staan. Een achtergrond maken is best eenvoudig. Je kunt namelijk geen fouten maken. Juist de krassen en oneffenheden zijn mooi. En als je niet tevreden bent, ga je er nog een keertje overheen.

Heb je geen zin om zelf te knutselen? Ik heb ook een ‘backdrop shop‘ waar je foto’s kunt downloaden met bijvoorbeeld de textuur van een houten verweerde tafel. Deze kun je zelf afdrukken op een vinyl achtergrond. Zo’n achtergrond werkt perfect omdat je deze kunt oprollen, je hebt geen last van glim,  je kunt morsen en de achtergrond is makkelijk op te bergen.

foodfotografie

Hoe zou je jouw stijl als stylist omschrijven?

Mijn eigen stijl is een beetje Italiaans moody. Voor opdrachtgevers hanteer ik verschillende stijlen. Hamburgers of pizza’s op een witte achtergrond, ijs in een dark moody stijl, frisse vrolijke salades of een hele simplistische stijl.

Wat zou je als tip willen meegeven voor beginnende foodfotografen en stylisten?

Oefenen, oefenen, oefenen! In het begin heb ik elke week een ochtend gerechten gestyled en op de foto gezet. Het is ook heel leuk om mee te doen met hashtag challenges op Instagram. Zo heb ik elke maand een challenge waar je aan mee kunt doen bijvoorbeeld #onlyonegg #onlyonebread of #onlyonedrink. Hiermee kun je jezelf uitdagen om eens andere dingen uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een andere invalshoek, spelen met licht of een andere lens. Ik pak ook regelmatig een kooktijdschrift om meer te leren over achtergronden, plaatsing van bestek en styling.

foodfotografie

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.