Interview met Enzo van Heel Holland Bakt

Enzo Pérès-Labourdette. Zijn flamboyante uiterlijk met roze trui en gouden nagellak paste perfect bij zijn creativiteit in de tent van Heel Holland Bakt. Wat velen niet eens durven in eigen keuken, deed hij op nationale televisie: experimenteren met vegan baksels. En meestal nog met groot succes ook. Niet voor niets werd Enzo uitgeroepen tot eerste veganistische winnaar van het immens populaire bakprogramma. Ik vroeg hem het bakschort van het lijf over slapeloze nachten, handige baktips en snoepende hondjes.

Hoeveel tijd stopte je in het oefenen thuis? Heb je ook weleens ’s nachts staan bakken?

“Enorm veel tijd! Ik heb het niet precies bijgehouden maar we moesten alle recepten natuurlijk zelf schrijven, vervolgens oefenen en de boodschappenlijsten maken voor de crew van het programma. Omdat ik vegan bakte moest ik bepaalde onderdelen helemaal nog ‘uitvinden’. Sommige taarten heb ik wel vijf keer opnieuw moeten bakken. Ik heb regelmatig nog tot 1 of 2 uur ’s nachts staan bakken.”

Had je slapeloze nachten van de zenuwen voor elke uitzending of viel het mee?

“Ik had vooral bij de latere afleveringen wel echt moeite met slapen tussen de eerste en tweede opnamedag. Vooral rond de finale-aflevering heb ik bijna niet geslapen. De adrenaline zorgde ervoor dat we toch lekker konden bakken! Daarna moesten we allemaal wel echt slaap inhalen iedere week.”

Hoe heb je alle camera’s en de tijdsdruk ervaren?

“Ik ben zelf niet zo cameraschuw, dus ik had amper door dat de camera’s er waren. De tijdsdruk was iets lastiger. Ik oefende thuis wel op de tijd, maar in de tent gaat alles anders omdat je buiten staat te bakken. Veel mensen denken dat het op televisie allemaal heel spannend lijkt in de laatste paar minuten, maar vaak waren we echt nog tot het laatste moment aan het bakken.”

Uren achter elkaar bakken voor de finale-opdracht. Hoe hou je de focus?

“Ik heb door mijn werk als illustrator vaak met hele korte deadlines gewerkt. Dan word je soms ’s ochtends gebeld dat een tekening om vijf uur ’s middags af moet zijn. Ik ben dus wel gewend om even flink door te pakken. De truc is om niet in paniek te raken en ervan overtuigd te blijven dat je het op tijd af gaat krijgen. Je moet ook realistisch zijn. Ik heb tijdens de finale zelfs in de tent nog recepten aangepast om ervoor te zorgen dat ik op tijd klaar zou zijn.”

Wie snoepte het meest van jullie creaties? Wat gebeurt er met de overgebleven taart?

“Moeilijk! Ik denk toch de juryleden. Zij proeven soms stiekem de losse onderdelen als je even wegkijkt. En Nhaan, het hondje van Janny, snoepte ook best was af. Er valt nogal wat op de grond! De overgebleven taarten zijn vaak na de lunch al op omdat de hele crew ervan eet. Wat er over is gaat vaak met mensen mee naar huis. Alleen m’n medebakkers en ik namen helemaal niks mee. We konden geen taart meer zien haha!”

Op welke creatie was je het meest trots en op welke het minst?

“Ik denk dat ik toch het meest trots was op mijn chocolade-vijgentaart. Het was heel leuk om te laten zien hoe heerlijk vegan taarten zijn. En natuurlijk om zo’n verblufte reactie van Robèrt te krijgen tijdens het proeven. Hij dacht volgens mij dat die tofu erin helemaal niks zou zijn. Het minst trots ben ik op mijn baksels tijdens de paasweek. Ik voelde de vermoeidheid echt mega tijdens die week en had bijna niet geoefend voor die opdracht. Ik wilde alvast oefenen voor de finale, mocht ik die halen.”

Recept vijgentaart

Wat is de handigste baktip die je hebt gekregen van de jury?

“Plannen, plannen, plannen! Als je een goede planning hebt, kun je zoveel sneller en efficiënter bakken. We hebben allemaal de neiging om eerst het biscuit te bakken, dan de vulling te maken en dan de decoraties. Maar soms is het binnen de tijd veel logischer om eerst de vulling te maken zodat die kan koelen. Dus thuis een goede planning maken.”

Wat is de grootste uitdaging aan vegan bakken?

“Mensen hebben vaak het vooroordeel over vegan baksels dat deze niet lekker zijn. Dus de grootste uitdaging is eigenlijk om het tegendeel te bewijzen.  Als je een taart met zorg en passie gemaakt hebt, is die vaak sowieso lekker! Vegan of niet. Daarnaast is de uitdaging van vegan bakken dat je nieuwsgierig moet zijn. Het is een nieuwe stijl van bakken. Soms moet je echt hele nieuwe dingen proberen.”

Welk advies heb je voor andere bakkers die graag de vegan kant op willen?

“Koop een goed vegan bakboek en ga met die technieken aan de slag. Dan ontdek je vanzelf wat goed werkt en wat niet! Dan kun je het vervolgens gaan toepassen in allerlei smaakcombinaties die je lekker vindt.”

Wat heb je als eerste uit de oven getoverd toen je weer thuis was na jouw HHB-avontuur? Had je meteen alweer zin om te bakken of heb je het een tijdje rust genomen?

“Ik heb na Heel Holland Bakt echt drie maanden niet meer gebakken! Het eerste wat ik weer heb gebakken waren burgerbroodjes.”

Zou je meedoen met een nieuwe HHB met alle winnaars? Waarom wel/niet?

“Ik denk het wel! Het lijkt me wel lastig omdat sommige van de vorige bakkers ondertussen al jaren ervaring extra hebben opgedaan. Maar meedoen is altijd leuk! Ik heb altijd mijn creativiteit nog als geheime wapen!”

 

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


1 gedachte over “Interview met Enzo van Heel Holland Bakt”

  • Heb het programma niet gezien, maar heb bij het lezen van het artikel het gevoel dat ik er bij was!
    Wat een tijd en energie is er gestopt in het maken van alle baksels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.