In 10 stappen naar een betere foodfoto (deel 1)

In mijn nieuwe rubriek ‘foodtalk’ interview ik professionele foodfotografen over hun passie, hun drijfveren en de techniek achter hun prachtige foodfoto’s. Deze artikelen zijn eerder verschenen in fotomagazines als Pf, SHUTR.photo of het Belgische tijdschrift Shoot. Voor het eerste artikel interviewde ik foodfotograaf Simone van den Berg van Fresh Food Photos. Zij geeft jou 10 tips voor het verbeteren van jouw foodfotografie. Gezien de lengte publiceer ik het artikel in twee delen. Veel plezier met de eerste vijf tips!

Simone van den Berg van Simone's Kitchen

Aan tafel – 10 stappen naar een betere foodfoto

Stoofvlees verandert in een bruine pap en waterijsjes smelten in je handen. Eten appetijtelijk op de foto zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. De tips van foodfotografe Simone van den Berg helpen je op weg naar de perfecte foodfoto.

Je kunt de tv niet aanzetten of het gaat over eten. Jeroen Meus herontdekt de keuken van onze grootmoeder, Jamie Oliver laat zien hoe je in dertig minuten een makkelijke maaltijd in elkaar draait en koks strijden om de felbegeerde titel van Masterchef. Vol inspiratie duikt het halve land massaal de eigen keuken in. We wanen ons allemaal een beetje bakker of chef-kok. Onze kunstige maaltijden en baksels delen we enthousiast op het wereldwijde web. Instagram puilt uit van de prachtigste foto’s van taarten, koekjes en broden. Ontelbare foodies plaatsen hun keukenavonturen op een eigen foodblog.

Eten fotograferen is populairder dan ooit. Om te beginnen met foodfotografie heb je zeker geen professionele fotostudio nodig. Je kunt al prima uit de voeten op één vierkante meter met een raam in de buurt. Toch is een goede foodfoto niet zomaar gemaakt. Wat er in de oven nog geweldig uitziet, transformeert soms tot een onsmakelijk ogende materie op je bord. Simone van den Berg weet alles van de valkuilen in foodfotografie. Zij werkte al voor Jamie Magazine, 24Kitchen en fotografeerde voor kookboeken van bekende Nederlanders. Met tien tips en trucs helpt zij jou naar de ideale foodfoto.

1. Doe inspiratie op
Pinterest is een ideale website om inspiratie op te doen. Ik volg allerlei mensen die mooie beelden pinnen. Als je net begint, is het heel handig om te bekijken wat anderen hebben gemaakt. Welk type fotografie spreekt je aan of juist niet? En wat is het dan precies dat jou aanspreekt? Je krijgt zo een goed beeld van wat je mooi vindt en zou willen maken. Samen met mijn stylist maak ik wel eens een bord waarop wij allerlei ideeën verzamelen die we leuk vinden. Als je bijvoorbeeld aan een kookboek werkt, kun je zo’n bord op onzichtbaar zetten, zodat andere mensen niet weten waarmee je bezig bent. Ik heb ook een kookboekenverslaving; dat bladert toch wat makkelijker dan een website. Op Pinterest moet je goed zoeken. Je komt mooie foto’s tegen, maar ook veel slechte beelden.

Tulband Simone van den Berg

2. Zorg voor een goede styling
Styling is een onderschat gedeelte van de foodfotografie. De presentatie van het eten op een bord en de props die je eromheen legt, zijn allesbepalend voor het eindresultaat. Als je dit niet onder de knie hebt, dan wordt het maken van een mooie foto een stuk lastiger. Het heeft bij mij best lang geduurd voordat ik de styling onder de knie had. In geval van nood werkt alleen een bord op een mooie ondergrond ook altijd goed. Een minimale styling kan soms prima werken.

Houd vooral in de gaten wat je zelf mooi vindt. Ik laat mij heel erg leiden door de verschillende seizoenen. In de zomer en de lente ben ik meer geneigd om lichte foto’s te maken. Dan gebruik ik bijvoorbeeld witte houten planken als ondergrond. In de herfst creëer ik eerder donkere beelden. Sommige combinaties zijn minder logisch, zoals een frisse aardbeientaart op een heel donkere ondergrond. Dat kán natuurlijk heel mooi zijn, maar bedenk altijd van tevoren wat je precies wilt uitstralen. Met welk doel maak je de foto?

Minder aantrekkelijke gerechten vragen meer aandacht qua styling. Lasagne is lastig om mooi op een bord te presenteren; dan loopt het vocht eruit. Hetzelfde gerecht in een schaal ziet er vaak een stuk beter uit. Ik haal dan wel een stuk uit de lasagne, zodat je de binnenkant kunt zien. Gerechten moeten er vooral ‘echt’ uitzien, zodat mensen het gevoel hebben dat zij het recept ook kunnen maken.

Taart Simone van den Berg

3. Kook het eten voor de foto
Ik heb weinig trucjes om eten er smakelijk uit te laten zien. Bijna alle maaltijden eten we achteraf op, dus we gebruiken geen haarlak of iets dergelijks. Het is bijvoorbeeld wel handig om sperziebonen niet helemaal door te koken, maar alleen even te blancheren. Zo komt de groene kleur beter tot zijn recht. Als je broccoli onder heet water houdt, dan kleurt deze heel mooi groen. Je kunt die stronkjes niet eten, maar de felle kleur werkt wel goed op de foto.

Er zijn etenswaren die snel uitdrogen als je ze te lang laat liggen. Een beetje olie doet dan wonderen. Gebruik vooral niet te veel, anders ziet je eten er vet uit. Je kunt bijvoorbeeld een keukenpapiertje in olijfolie deppen, uitknijpen en over een hamburger vegen. Je creëert dan een mooi glanslaagje alsof het vlees net uit de pan komt. Water werkt niet goed op vlees, maar bijvoorbeeld wel om een salade wat op te frissen.

4. Zoom niet te veel in
Veel beginnende foodfotografen zoomen heel erg in op een bord met eten. Zo ver dat je soms alleen nog maar de inhoud van het bord ziet. Juist bij de minder aantrekkelijke gerechten wil je de focus verleggen van het gerecht zelf naar het totaalplaatje. Je creëert hiervoor “ruis” rondom het onderwerp. Een mooie ondergrond, leuk bestek, een vaasje bloemen; extra elementen in het beeld leiden af van het minder mooie hoofdonderwerp.

Muffins Simone van den Berg

5. Houd de compositie spannend
Ik hou heel erg van objecten aansnijden in het beeld. Een bord is vaak links en rechts gelijk. Je maakt het beeld spannender door één kant aan te snijden. Als ik aan het fotograferen ben, denk ik niet continue na over de compositie. Een beeld werkt voor mij of het werkt niet. Regels zijn handig als houvast, maar het doorbreken ervan is soms net zo prettig. Als ik met lijnen werk vind ik schuine lijnen fijner werken dan rechte. Daar houd ik rekening mee als ik bijvoorbeeld bestek in beeld leg.

Het bepalen van de hoek waaronder je fotografeert is heel belangrijk voor je eindresultaat. Er is geen ‘standaard’ hoek die altijd werkt. Een kom soep recht van voren is misschien niet zo praktisch, aangezien je dan tegen de rand van de kom aankijkt. Van oudsher werd een hoek van 45˚ veel gebruikt. Dat is namelijk het natuurlijke beeld als je aan tafel zit. De hoek van 45˚ wordt nog steeds veel gebruikt, maar de flatlay oftewel foto recht van boven wint – mede dankzij de smartphone – snel aan populariteit. Ik fotografeer graag recht van boven, maar laat het onderwerp te allen tijde bepalen wat de eindstand wordt.

Pavlova Simone van den Berg

Naast fotograferen kan Simone koken en bakken als de beste! In haar nieuwe boek Heerlijke Chaos vind je recepten en foodfotografie om van te watertanden!

Vond je deze tips voor foodfotografie interessant? Abonneer je dan snel op mijn nieuwsbrief, zodat je het tweede deel niet mist!

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


1 thought on “In 10 stappen naar een betere foodfoto (deel 1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *