In 10 stappen naar een betere foodfoto (deel 2)

Vorige maand trakteerde foodfotograaf Simone van den Berg van Fresh Food Photos op vijf tips voor betere foodfoto’s. In het tweede deel van het interview leer je van alles over de keuze van het juiste bestek en het werken met natuurlijk licht. Wat zijn bijvoorbeeld handige en goedkope tools om te spelen met de lichtinval? En waarom is het handig om met een stand-in te werken? Met deze vijf nieuwe tips kun je meteen aan de slag om zelf nog mooiere en hongerig makende foodfotografie te schieten.

Simone van den Berg van Simone's Kitchen

6. Let op het formaat van het bestek
Voor de styling gebruiken we vaak kleine borden. Je hebt ten eerste minder eten nodig om je bord aan te kleden en je hebt meer ruimte voor de styling. Een nadeel hiervan is dat bestek er vaak vreemd groot uitziet. Met name oud bestek is veel groter dan het huidige. Ik gebruik het wel graag; het is mooier dan al die glimmende nieuwe spullen. Daarnaast is het vaak mat; een handige eigenschap die reflecties van jezelf voorkomt. Gezien het formaat is de ontbijtversie van het bestek vaak prettiger om mee te werken.

7. Zoek naar de ideale lichtomstandigheden

In restaurants moet je vaak noodgedwongen in kunstlicht werken, maar mijn voorkeur gaat uit naar daglicht. Het is handig om bij een raam te fotograferen waar geen rechtstreeks zonlicht binnenkomt. Ik heb een tijdje een studio gehad die op het zuiden lag. Vooral in de zomer viel daar een overdaad aan licht binnen. Dat is gewoon heel lastig om onder controle te houden. De kamer was ook nog eens wit, dus het licht werd aan alle kanten weerkaatst. Je kunt beter met een raam op het noorden werken. Je hebt dan wel minder licht en dus meer schaduwen, maar die kun je zachter maken. Ik gebruik goedkope huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om het licht te reguleren. Denk bijvoorbeeld aan een stuk wit piepschuim als reflectiescherm en een stuk zwart karton om licht tegen te houden. Van overtrekpapier, vitrage of bakpapier maak je eenvoudig een diffuser om de hardheid van het licht te temperen.

Dessert Simone van den Berg

8. Controleer de lichtsituatie met een stand-in

Bepaald eten verlept heel snel. Denk bijvoorbeeld aan een salade met dressing. Je moet dus snel werken om die mooi in beeld te kunnen brengen. We werken in zo’n geval vaak met een stand-in; een bordje in de kleur van het uiteindelijke bord met een plukje sla erop werkt prima. Als de echte salade klaar is, wissel je de borden om en maak je de foto.

9. Stel de camera manueel in
Foto’s met donkere tinten zijn nu heel populair. Het lijkt logisch hiervoor de belichtingscompensatie van je camera te gebruiken, maar met die tool red je het niet altijd om een heel donker beeld te creëren. Je moet vaak verder onderbelichten dan de meter aankan; die loopt vaak maar tot min drie. Dan is het noodzakelijk om je camera op de manuele stand te zetten. Het handmatig instellen van je camera is niet zo ingewikkeld als het lijkt, zeker niet met de nieuwe camera’s waar live preview op zit. Je kunt als uitgangspunt voor je belichting de camera eerst op diafragmavoorkeuze zetten. Kijk dan welke instelling je camera aangeeft en zet die waarden handmatig in je camera op de M-stand. Dan heb je een uitgangspunt om mee te werken. Houd altijd in de gaten dat een donkere foto iets heel anders is dan een onderbelichte foto. Het eten moet er wel lekker uit blijven zien.

Tulband Simone van den Berg

10. Maak het niet duurder dan nodig is
Daglicht is ideaal voor het maken van mooie foodfoto’s. Vooral in de wintermaanden moet je noodgedwongen in kunstlicht werken. De dagen zijn korter en tegen de tijd dat het eten uit de pan komt, is het buiten al pikkedonker. Om toch acceptabele foto’s te maken, hoef je niet per se dure daglichtlampen aan te schaffen. Bij Ikea verkopen ze goedkope ledlampjes; ze kosten maar tien euro. Ze geven redelijk wit licht, maar dat is door het kleine lampje wel heel fel. Ik maak het zachter door het te weerkaatsen op een wit oppervlak (piepschuim of een witte muur) en niet rechtstreeks op het onderwerp te schijnen. Het schijnsel is wel wat warmer dan daglicht, maar dat kun je achteraf corrigeren in je beeldbewerking. Om het optimale resultaat uit je foto’s te halen, is het slim om met raw-bestanden te werken.

Naast fotograferen kan Simone koken en bakken als de beste! In haar nieuwe boek Heerlijke Chaos vind je recepten en foodfotografie om van te watertanden!

Ijs Simone van den Berg

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


2 gedachten over “In 10 stappen naar een betere foodfoto (deel 2)”

  • Ik was na zaterdag toch wel nieuwsgierig geworden naar je blog :) Wat ziet het er leuk uit en wat schrijf je over leuke onderwerpen! Leuk je ontmoet te hebben, ik ga je volgen!

    • Hoi!

      Ik vond het ook leuk om je te spreken. :) Thanks voor de complimenten en het volgen! Ik neem binnenkort bij jou ook eens een kijkje.

      Groeten, Caroline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.