Histamine beperkte recepten

Vorig jaar schreef ik al eens over mijn intolerantie voor teveel histamine in mijn lijf. Met vlagen heb ik flink last van zweetaanvallen, rood aangelopen wangen en pijnlijk tandvlees. Ik heb gelukkig een mildere vorm, dus ik kan nog weleens zondigen met een punt chocoladetaart. Het ziet er dan hoogstens een beetje raar uit als ik bijvoorbeeld in een drukke trein een zweetaanval krijg. Toch zijn er ook mensen met een veel heftigere variant van de histamine intolerantie. Zij kunnen zelfs in een anafylactische shock raken!

Wat is histamine precies?

Veel mensen klapperen met hun oren als ik hen probeer uit te leggen wat ik heb. Ze hebben nog nooit van histamine gehoord. Ik keek de diëtiste in eerste instantie ook raar aan. Heel simpel gezegd komt histamine van nature voor in je lichaam. Je kunt zelfs niet zonder. Het stofje helpt namelijk bij belangrijke processen die zich in je lijf afspelen. Als je bijvoorbeeld door een wesp wordt gestoken, maakt je lichaam veel histamine aan. Zo kan je immuunsysteem beter optreden tegen indringers.

Je krijgt ook histamine binnen via de dingen die je elke dag eet. Het stofje ontstaat namelijk door rijping, fermentatie en bederving. Hoe ouder bepaalde voedingsmiddelen zijn, hoe meer histamine er in zit. Voorheen kon je mij heel blij maken met salami, parmaham en oude kazen, maar deze heb ik helaas grotendeels uit mijn dieet moeten schrappen. Er zijn ook etenswaren en ingrediënten, zogenaamde ’triggers’ die ervoor zorgen dat je lichaam meer histamine aanmaakt. Denk bijvoorbeeld aan kaneel (*snik* appeltaart!), citrusfruit en drop.

Niet toegestane ingredienten in histamine beperkend dieet
Speculaaskruiden, sinaasappel, steranijs, gemberpoeder, chocola en amandelen. Ingrediënten je beter (zoveel mogelijk) kunt mijden in een histamine beperkend dieet. Het verschilt per persoon en zelfs per dag hoeveel last je hebt van bepaald eten.

Ieder zijn eigen emmertje

Hoe snel je klachten krijgt, hangt helemaal af van jouw persoonlijke ”emmertje”.  Zo kan ik bijvoorbeeld een paar blokjes chocola eten voordat mijn gehemelte gaat kriebelen. Bij iemand anders kan die drempel veel hoger of juist lager liggen. Het hangt er ook helemaal vanaf of je die dag goed in je vel zit. Slecht slapen, stress en andere externe factoren hebben allemaal invloed op jouw tolerantie voor histamine. Het kan dus zijn dat je in een happy bui meer chocola kunt eten dan wanneer je gestrest thuiskomt van een lange werkdag.

Zoete recepten met weinig histamine

Toen ik voor het eerste hoorde over mijn intolerantie, ben ik op speurtocht gegaan naar lekkere recepten met weinige histamine. Ik wilde natuurlijk wel graag blijven bakken en ’s avonds een goed bord eten op tafel kunnen zetten. Sowieso lopen de meningen wat je wel/niet in je mond mag stoppen heel erg uiteen. Gelukkig kreeg ik een handige lijst met ingrediënten van mijn diëtist waarop ik enigszins kan vertrouwen. Deze geldt vooral strikt als je net begint met een histamine beperkend dieet om je emmertje weer helemaal leeg te maken. Daarna kun je langzaam weer producten gaan proberen uit het lijstje ”niet toegestaan”. Overigens verschilt het heel erg per persoon waar je op reageert. Zo’n lijst is alleen een globale richtlijn.

Ik heb ook gemerkt dat er nog maar weinig leuke websites en boeken bestaan voor mensen met een histamine intolerantie. Daarom ga ik vanaf nu aan de slag met de ontwikkeling van allerlei zoete recepten, zodat je gewoon van taart, koekjes en ander lekkers kunt blijven genieten. Ik gebruik histamine arme ingrediënten waarvan ik weet dat ik er zelf goed tegen kan. Probeer alles met mate om te bekijken of dat voor jou ook het geval is. De recepten zijn natuurlijk ook een aanrader voor mensen die helemaal nergens last van hebben!

Ga naar de histamine beperkte recepten.

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


17 gedachten over “Histamine beperkte recepten”

 • Ik zoek een duidelijk dieet , een lijst met wat je wel mag eten bij overlast van Histamine, voor de ochtend de middag en de avond. Moet toch kunnen?

  • Hallo A. Veldman,

   Ondanks dat er veel lijsten bestaan is er helaas geen eenduidig antwoord op wat je wel en niet mag eten. Hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen is voor iedereen met histamine intolerantie namelijk verschillend. Op mijn lijst van de diëtist staat bijvoorbeeld yoghurt vermeld, maar daar kan ik helemaal niet goed tegen. Ik wil je adviseren om (evt. in overleg met een diëtist) een eetdagboek bij te houden en op basis daarvan te bepalen wat wel en niet werkt voor jou. Zo kun je bepaalde voedingswaren elimineren uit jouw dieet en anderen juist toevoegen. Als je wil, kan ik je wel mijn lijst van de diëtist toesturen. Stuur dan even een mail naar info@piekandpie.com. Er is ook een handige Facebook-groep genaamd Histamine intolerantie lage landen. Daar kun je jouw ervaringen en vragen delen met ‘lotgenoten’. Succes en sterkte! Groeten, Caroline

  • Hallo Rita,

   Nee zo’n boek ken ik helaas niet. Je hebt bijvoorbeeld wel de website van de Low Histamine Chef waar veel recepten op staan en je hebt het boekje Eten zonder Stress van de gelijknamige website, maar over die laatste ben ik niet heel tevreden. Ik vind de smaken vaak te vlak. Maar misschien is het wel iets voor jou. :)

   Groeten, Caroline

   • Rta,

    Ik heb hetzelfde. Ik kreeg mijn dieet van een auto kinesiologe/dietist.
    Haar naam is Irene Lelieveld, gesitueerd in Sittard, Nederland
    Ze is ook een schrijfster van 12 boeken over gezondheid.
    Via haar kwam ik te weten dat ik lekkende darm heb.
    Het is wel een zwaar eliminatiedieet dat 1 jaar duurt.
    Ik zie beterschap als ik niet zondig.

    ik had een vermoeden van een hormoon en allergie probleem en bleek correct te zijn.
    Dus ga ook eens langs bij de dermatoloog om een rug allergietest te doen en al u hormonen in een bloedtest te laten nakijken.

    ik zou ook eens mast cell activation opzoeken.

    Groeten

 • Hallo,

  Zou ik eventueel wat receptjes kunnen krijgen van jou? Want zoektocht is idd heeeeel moeilijk jammer genoeg :(

  Zit nu in mijn eerste week van de vier histamine vrij dieet…

  alvast heel erg bedankt!

  grtjs
  Lien

  • Hallo Lien,

   De recepten die ik heb vind je onder het kopje ‘recepten’. Ik ben zelf inmiddels van de intolerantie af, dus ik ben er niet echt meer mee bezig.

   Groeten, Caroline

  • Hallo Lien,

   Sorry voor mijn late reactie, ik had jouw vraag over het hoofd gezien. Alle histamine-proof recepten
   die ik heb, staan onder het kopje ‘recepten’.

   Groeten, Caroline

 • Ik weet sinds 3 weken dat MCAS heb, histamine intolerantie is bij mij heel ernstig. Mijn emmer is zo vol dat ik bijna niks meer kan eten. Ik heb ernstige neurologische klachten. Het is in de loop van 3 jaar steeds erger geworden. Mijn darmwand en maagaandeel zijn ook ontstoken. Ik ben in korte tijd voor heel veel dingen ernstig allergisch. Ik hoop dat ik een recept kan vinden voor een lekkere pasta

  • Wat voor neurologische klachten heb jij? Ik had als kind histamine allergie en ben eroverheen gegroeid. Heb nu, als we jarige sinds paar dagen last van mijn gewrichten en al tijdje van erge obstipatie, lichte eczeem tussen vingers bij erge koud .. kan ook zijn dat histamine intolerantie ten grondslag ligt aan mijn burnout afgelopen jaar. Rust is er maar vermoeidheid treedt elke keer op. Ben bang dat ik ook weer eliminatie dieet moet doen. Zie er heel erg tegenop omdat al veel hoofdpijn gaf om voor elke avond te bedenken wat ik ga eten.

 • Mijn emmertje zit zo vol! Kan zeer weinig histamine hebben en ga starten met het eliminatiedieet. Ik vind het boekje ‘Histaminebeperkt dieet basisboek’ van Allergieplatform.nl fijn voor deze start en het boek ‘Histaminevrij koken’ van Michelle en Ingrid Kerkhoff, dat ik via Facebook vond. Samen met de Orthomoleculaire therapeut en de diëtiste ga ik ervoor om die vreselijke klachten na zo’n 50 jaar weg te werken. Ik hang nu al de vlag uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.