Glutenvrije brownies met chocolade ganache

Een tijdje terug had ik allerlei vage gezondsheidsklachten. Het zweet droop van mijn hoofd als ik alleen al een boterham met pindakaas at. Op doktersadvies heb ik toen een tijdje glutenvrij gegeten. Gewoon om te kijken of die de boosdoener waren. Ik moet zeggen dat mijn tijdelijke glutenvrije avontuur mij niet bepaald beviel. Denk aan gortdroog brood en pasta met de structuur en smaak van karton. Misschien scheer ik hierbij te veel over één kam, maar ik was blij dat ik het dieet weer aan de wilgen kon hangen.

Toch werd laatst mijn nieuwsgierigheid naar glutenvrij weer getriggerd. Ik kreeg van mijn moeder namelijk een bakboek dat zij ergens in een tweedehands zaakje had gevonden. Heerlijk bakken zonder gluten of melkstaat vol taarten, koekjes, cakes en desserts. En natuurlijk allemaal gluten- en zuivelvrij! De eerste keer dat ik het boekje doorbladerde, vielen mij meteen de brownies op. Op papier zagen ze er goddelijk uit. Zou het echte werk wel of niet teleurstellen? Daar kwam ik natuurlijk op maar één manier achter. Ik dook de keuken in en toverde deze overheerlijke  brownies op tafel. Glutenvrij kan dus toch mega lekker zijn! De brownies hebben een heerlijke smeuïge structuur die nog eens wordt versterkt door de topping van chocolade ganache. Die topping bedacht ik er trouwens zelf bij en is niet lactosevrij. Maar geen nood, ook zonder ganache smaken deze brownies geweldig!

Glutenvrije en zuivelvrije brownies

Ingrediënten
Voor de brownies

300 gram pure chocolade
5 eieren
80 ml olijfolie
110 gram bruine basterdsuiker
15 gram aardappelzetmeel

Voor de ganache
125 ml slagroom
100 gram pure chocolade

Aan de slag!
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
2. Scheid de eiwitten en de eierdooiers.
3. Smelt de chocolade, de olijfolie en de suiker au bain-marie.
4. Roer alles tot een homogeen beslag.
5. Haal het mengsel van het vuur en voeg één voor één de eierdooiers toe en daarna het aardappelzetmeel.
6. Klop het eiwit en een mespuntje zout stijf en roer dat door het chocolademengsel.
7. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies gaat in 25 minuten. Laat helemaal afkoelen.
8. Hak de chocolade fijn voor de ganache en breng de slagroom aan de kook.
9. Giet de slagroom over de chocolade en roer goed door.
10. Laat een paar minuutjes afkoelen en verdeel de ganache over de brownies.

Eet smakelijk!

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


4 thoughts on “Glutenvrije brownies met chocolade ganache”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *