Foodfotografie workshop van Homecooking Dept

Ik kreeg laatst een mail van een PR-bureau met de tekst: “Als ik jouw Instagram-feed bekijk, krijg ik meteen honger!” Een groter compliment over mijn fotografie kun je eigenlijk niet geven. Als je een rammelende maag krijgt van mijn foodfoto’s is mijn missie geslaagd. Om nog meer uit mijn foodfotografie te halen, heb ik laatst een Masterclass Storytelling gevolgd bij Marleen van Es en Marianne Snel. Mijn vriend was zo lief om mij deze workshop voor mijn verjaardag cadeau te doen.

Foodfotografie workshop Masterclass Storytelling

Zoals de naam al doet vermoeden, stond de Masterclass Storytelling helemaal in het teken van verhalen vertellen. Met een mooie serie foodfoto’s kun je van alles vertellen over het bakproces en de herkomst van jouw ingrediënten. Zo’n kijkje achter de schermen is tegenwoordig helemaal hip. Tijdschriften als Delicious en Foodies brengen regelmatig een bezoekje aan boerenbedrijven en bakkerijen. In zo’n sfeerreportage kun je geur van versgebakken patisserie bijna ruiken.

Foodfotografie workshop Masterclass Storytelling

Maar hoe kan je nu zelf een verhaal vertellen met foodfoto’s? Met allerlei moodboards gaven Marleen en Marianne ons ontzettend veel inspiratie. Het bleek dat foodfotografie sterk aan trends onderhevig is. Zo kun je momenteel niet om de flat lay heen. Dat is een foodfoto waarbij je recht van boven op bijvoorbeeld een prachtig opgemaakte tafel kijkt. We kregen ook veel tips voor onze styling en het bedenken van een compositie. Marleen ging in de weer met een berg appels om te demonstreren hoe je met weinig middelen een mooie setting maakt.

Na alle uitleg mochten we kiezen waar ons eigen verhaal om zou draaien. De dames hadden een mooie appelgalette en een frisse salade uit de keuken getoverd. Het laat zich natuurlijk raden waar ik voor koos haha! Met foto’s van Marianne en Marleen maakten we een eigen moodboard. Dat werkt heel handig om alvast de sfeer van je reportage te bepalen. Ik koos zelf voor een robuuste en donkere stijl. Door te kiezen voor soortgelijke kleuren en materialen creëer je meteen eenheid in de fotoserie.

Foodfotografie workshop Masterclass Storytelling

Na een heerlijke lunch fotografeerden we tussen de schaapjes in een oude appelboomgaard. Een ideale setting om onze ingrediënten te fotograferen! We stonden model voor elkaar, zodat we ook een menselijk aspect in onze reportage konden opnemen. Ik was zo enthousiast bezig met mijn appeltjes dat ik op het einde even snel een mede-cursist heb gefotografeerd. Door mijn haast koos ik per ongeluk voor een mandje in plaats van het eerder gebruikte tinnen bakje. Maar ach ja..een workshop is om te leren toch?

Terug in de hoeve gingen we druk in de weer met onze ‘stillevens’. Een ander onmisbaar element in onze fotoreportage. Voor de pauze hadden we al props voor onze styling uitgezocht. Van de tafel vol bordjes, roestige bakplaten en mooi linnen werd ik meteen hebberig. Dat wil ik ook thuis! Props in dezelfde stijl, bijvoorbeeld heel lieflijk of juist stoer, geven een heel specifieke sfeer aan een fotoreportage.

Foodfotografie workshop Masterclass Storytelling

Naast tafels vol props konden we allerlei ingrediënten van de galette gebruiken. Met handenvol eieren, boter en appels maakte ik mijn eigen mini-keuken. Ik doe het nu nog nauwelijks op mijn blog, maar het is heel leuk om mensen mee te nemen in het bakproces. Denk aan handen die een deeg kneden of het uitsteken van koekjes. Het is wel aan mij besteed om een rommeltje te maken tijdens het bakken, dus ik vond het heel leuk om in de rondte te strooien met bloem haha! Marianne en Marleen liepen steeds langs om tips te geven over de styling en het gebruik van het natuurlijke licht.

Om de workshop af te sluiten, bekeken we elkaars foto’s op een laptop. Marleen had een kleine selectie beelden van tevoren bewerkt. Als fotograaf wist ik al veel dingen over Lightroom, maar het werken met verschillende filters was nog nieuw voor mij. Ik blijf toch een beetje huiverig om automatische bewerkingen toe te passen, maar ik ga binnenkort toch eens een poging wagen. Aan het eind van de dag gingen we niet met lege handen naar huis. We kregen een goodie bag mee met een mooi bordje en een klein schaaltje. Het begin van mijn uitpuilende kasten vol props haha!

Zoals je hieronder ziet mist er hier en daar wat eenheid in mijn beeldverhaal. Toch ben ik wel heel blij met de afzonderlijke foto’s! Ik vind het ook heel gaaf om mijn foto’s in de vormgeving van een magazine te zien. Deze spread kregen we na afloop toegestuurd.

Foodfotografie workshop Masterclass Storytelling

Zeg het voort!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail


1 gedachte over “Foodfotografie workshop van Homecooking Dept”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.